Işık Görgün

BİTKİSEL TARİFLER



Bitkilerle Estetik

SAÇ BAKIMI

 Neler yapmalıyız?

- Saç dökülmesi ve saçlı deri sorunlarının daha kısa sürede çözümlenebilmesi için tam organik hidrosollü şampuanlar, duş jelleri vb. ürünler kullanmalıyız.
- Kozmetiklerin etiketlerinde paraben, silikon, SLS ve renklendirici gibi zararlı kimyasalların bulunmamasına dikkat etmeliyiz.
- Organik bitki çayları içmeliyiz
- Organik besleyici saç yağları kullanmalıyız.

Saçlarınızın “ilk yardım çantası”…

Mevsim dönümleri, ilaç kullanımı, plaza stresi, uzun uygulanan diyetler, doğum sonrası vb. nedenler ilk olarak saçlarımızın etkilenmesine yol açar.
Aşırı dökülme, yağlanma, kepeklenme, kuruluk ve cansızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız. Böyle bir durumda saçlarınıza öncelik vermenizi sağlayacak kolay bir “ilk yardım çantası” hazırladık .. 

2 şer çorba kaşığı olmak üzere eşit ölçekte; buğday yağı, avokado yağı ve zeytinyağı karıştıralım. Haftada bir kez saçlarımıza dairesel masajlar yaparak yedirelim, iki saat sıcak bir havlu ile sarıp bekletelim. Daha sonra şampuan ile yıkayıp durulayalım.

Bir başkasının fırçasını veya tarağını kesinlikle kullanmayalım. Fırça ve tahta taraklarımızı 15 günde bir sirke veya alkolle temizleyelim. Saçlarımızı sık sık ve yumuşak bir şekilde fırçalayalım.
Saçlarımızı çok sıcak suyla yıkamaktan kaçınalım.
Saç kremini saç diplerine kullanmıyoruz, hiçbir zaman çok sıkı bir şekilde saçlarımızı toplamıyoruz.
Çok sık fön çektirmeden, boya, röfle, perma vb. kimyasal işlemden geçirmeden gür ve sağlıklı saçların keyfini sürüyoruz.
Saç köklerimize zarar verebilecek kimyasallar içeren jöle, biryantin, saç spreyi, hacim verici gibi ürünleri mümkün olduğunca az kullanıyoruz.

Kan dolaşımını hızlandıran ısırgan, adaçayı ve stres gideren melisa, papatya gibi organik bitki çayları ile A ve B  vitaminleri içeren besinler tüketelim.
A  vitamini  içeren besinler :  Kayısı , Havuç , Kara hindiba, maydanoz, kırmızı biber, ıspanak ,tere , marul ,roka , semizotu--- yumurta ,böbrek , kuzu karaciğeri, balık yağı
B  vitamini  içeren besinler:  Tavuk , tavuk karaciğeri, uskumru, som balığı, hindi, Şamfıstığı, yer fıstığı , kuru fasulye, mercimek , börülce , esmer pirinç,  buğday özü, Bira mayası, yulaf unu , soya fasulyesi, kepek , ceviz , badem, fındık, susam, pekmez,  yeşil  yapraklı sebzeler, tere, lahana, yumurta sarısı, peynir,


Evde hazırlayabileceğiniz kolay saç bakım formülleri :

Saç dökülmesi veya saçlı deri sorunlarında saç maskeleri ile evde kendi bakımımızı kolayca yapabiliriz. Ancak  bu formüllerin düzenli olarak uygulanması çok önemlidir. Bu bakımların yanı sıra dahili olarak saçlarınızı güçlendirmek için ısırgan bitkisini her su bardağı için bir çorba kaşığı ölçü olmak üzere günde 2 su bardağı demleme yaparak 3 hafta boyunca içebilirsiniz.

Canlandırıcı  saç toniği:

45 gr  Lavanta
15  gr Biberiye
15  gr Adaçayı

Verilen bitkiler yarım litre gülsuyunda birkaç dakika kaynatılıp süzülür.  Bir ay boyunca her akşam saç diplerine friksiyon yapılarak 1 saat bekletilir. Daha sonra organik hidrosollü şampuan ile durulanır.

Saç Besleyici yağ:

Buğday yağı
Zeytinyağı
Çörekotu yağı
Susam yağı

Verilen bitki yağları her birinden iki çorba kaşığı olmak  üzere karıştırılır. Haftada  2-3  defa saçlarınıza dairesel masajlar yaparak yedirilir. En az iki saat olmak üzere sıcak  bir havlu ile sarıp bekletilir. Daha sonra organik hidrosollü şampuan ile durulanır.

Besleyici saç lapası:

Taze Isırgan - bir demet
Kekik suyu  - yarım fincan
Zeytinyağı - yarım fincan
Badem yağı - yarım  fincan
Biberiye  yağı - bir çay kaşığı
 
Semt pazarlarından bulabileceğiniz taze ısırgan demeti bol suyla yıkanır. Bir demet  ısırgan  kaynamakta olan yarım litre suda bir taşım kaynatılır. Ilık halde suyu ile birlikte ince ince doğranarak ezilir. Diğer bitki yağları yavaş yavaş karıştırılarak içerisine ilave edilir. Lapa haline gelen maske ılık olarak saçlarınıza uygulanır. Streçle sarılır. 2 saat bekledikten sonra organik hidrosollü şampuan ile durulanır.

Organik bitki çayı

Isırgan 1tutam
Ebegümeci 1tutam
Kekik  1tutam
Adaçayı  1 tutam

Metabolizmayı hızlandıran bir karışımdır. Verilen ölçülerde bitkiler harmanlanır. Her su bardağı için ölçü 1çorba kaşığı olmak üzere günde 2 su bardağı demleme yapılarak içilir.

Kepeklenmeye karşı organik besleyici saç yağı

Organik  Susam yağı  1 fincan
Organik Lavanta yağı  1 tatlı kaşığı
Organik çörekotu yağı  1çorba kaşığı

Kepeklenmeye karşı kullanılan ve saç dokusunu yenileyen bir karışımdır. Verilen ölçülerde bitki yağı hazırlanır. Temiz saça dairesel masajlar yapılarak yedirilir.2 saat bekletilerek organik hidrosollü bir şampuanla durulanır

Yağlı saçlar için losyon

Adaçayı 1 tutam
Biberiye  1 tutam
Atkuyruğu 1 tutam

Saçın yağ dengesini sağlayan bir karışımdır. Verilen bitkiler  kaynamakta olan yarım litre gülsuyunda bir taşım kaynatılarak süzülür. Elde edilen losyon  saç diplerine sabah akşam friksiyon yapılarak 2 saat bekletilir. Daha sonra organik hidrosollü bir şampuanla durulanır

www.organiksampuan.net          

Selülit ve kilo düşmanı bitkiler

Hepimiz portakal kabuğu görünümündeki can sıkıcı selülitlerden ve fazla kilolardan uzaklaşarak pürüzsüz bir görünüme sahip olmak isteriz.

Normal kilolu bir bedende yağ hücreleri pirinç taneleri kadardır. Ancak dengesiz beslenme, hareketsizlik, dolaşım bozukluğu, hormonal problemler ve menopoz bu hücrelerin dejenere olmasına neden olabilir. Böylelikle hepimizin bildiği pürüzlü selülit görüntüsü ortaya çıkar. Selüliti oluşturan dış etkenler, alkol, sigara, kahve, çikolata, salam, sucuk, sosis gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalar, tuzlu, asitli yiyecek ve içeceklerdir.

Aşağıda sıraladığımız bitkiler vücudumuzun kan dolaşımını hızlandırır. İdrar yollarını harekete geçirerek vücudun fazla yağ ve suyunu atmasına yardımcı olur. Bağ dokusunun sıkılaşmasına yardımcı olur.

Vereceğim tariflerin düzenli ve kür halinde uygulanması pürüzsüz bir görünüme daha kolay ulaşmamızı sağlar.

 Mutlaka uygulamaya çalışın!

• Günde  2,5  litre su içilmeli, günlük tuz alımı minimuma indirilmelidir.
• Tatlı ve hamurlu çok az yenilmeli ,daha çok sebze ve meyve tüketilmelidir.
•  Günde 1 saat yürüyüş  yapılmalıdır.
• Lenf drenaj masajı yaptırmakta çok yararlıdır.

Selülit ve zayıflama yağı

Susam yağı -  1 fincan
Limon  yağı -  Yarım fincan
Biberiye  yağı - 1 çorba kaşığı
Portakal yağı -  1 çorba kaşığı

Kan dolaşımını hızlandırarak dokuları sıkılaştıran bir karışımdır. Susam yağı içerisine verilen diğer yağlar karıştırılarak ilave edilir. Elde edilen karışım sorunlu bölgelere aşağıdan yukarıya ve dairesel masaj yapılarak yedirilmeli, streçle sarılarak 2 saat bekletilmeli, organik hidrosollü duş jeliyle yıkanılmalıdır.

Banyo küvetinize  atın

Biberiye
Atkuyruğu
Portakal yaprağı
Lavanta
Atkestanesi 

Verilen bitkiler birer tutam bez bir kesenin içine konur ağzı bağlanır. Kese ılık su dolu küvete atılır. 10 dk. bu suyun içinde dinlenildikten sonra yarım saat boyunca örme liflerle masaj yapılır. Böylelikle kan dolaşımınız hızlanarak dokuların sıkılaşması sağlanır.

Zayıflama-Selülit  Çayı

Biberiye    1 tutam
Rezene    1 tutam
Isırgan   2 tutam
Sinameki   1tutam
Mısır püskülü  1 tutam
Papatya   1tutam

Metabolizmanızı hızlandırarak fazla yağ ve suyun atılmasını sağlayan bir karışımdır. Verilen ölçülerdeki bitkiler harmanlanır. Bu harmandan her su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü olmak üzere 5 dk. demleyerek hazırlanan bitki çayı günde 2-3 su bardağı yemeklerden bir saat önce içilmelidir.

Bitkisel yemekler ile diyet yapmadan ayda 6 kilo

Fazla kiloların insanı şiddetli mutsuzluk hissi, moral bozukluğu, stres hali kişiyi daha çok yemek yemeye iter. Böylelikle bu kişiler için kilo vermek her geçen gün daha ulaşılmaz bir hayal olur. Aslında kilo vermek sanıldığı kadar insanı zorlayan bir sorun değildir.

 Bunlara dikkat edin

• Kilo vereceğinizden emin olarak kendinizi rahat hissetmelisiniz.
• ”Mutlaka zayıflamalıyım” baskısını ortadan kaldırmakla işe başlamalısınız.
• Az kalorili yiyecekler seçerek daha hareketli yaşamaya özen gösterin.
• Edinmeniz gereken önemli bir alışkanlıkta yemekleri küçük tabaklar içinde alarak lokmalarınızı çok çok çiğneyerek bitirmenizdir.
• Diyet sırasında tatlı ve hamurlulardan uzak durmaya çalışın.
• Yemeklerinizi en fazla 1-2 tatlı kaşığı sıvı yağla yapmaya özen gösteriniz.
• Tahıllar dışındaki bitkileri haşlayarak yağsız olarak pişireceğiniz yemekler size kilo aldırmaz. Örneğin lahana, kereviz, pırasa, salatalık, çalı fasulye ve tatlı biberi çiğ veya yağsız olarak pişirip istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

Aşağıdaki listede verilen bitkisel yemek tariflerinin dışında istediğiniz kadar meyve ve yağsız sebze yiyebilirsiniz. Tabii bununla birlikte, vücudun fazla yağını ve suyunu atan zayıflama çayını da yemeklerden bir saat önce günde 3 su bardağı demleme yaparak içmeniz yararlı olacaktır.

Bir ayda 6 kg verebileceğiniz bitkisel yemek diyet listesi ile kısa zamanda istediğiniz forma kavuşabileceksiniz.

BİTKİSEL YEMEK TARİFLERİ:

Ebegümeci yemeği;

Malzemeler;

» 1 demet ebegümeci 
» 1 büyük boy kuru soğan
» 2 çorba kaşığı mısır özü yağı
» 1 domates
» 1 bardak su
» ½ demet maydanoz
» ½ limon
» karabiber-tuz

Hazırlanışı:
 
Soğan, küçük kareler halinde doğranır. Yağda hafifçe pembeleştirilir. Kabuğu soyulmuş domates küçük küçük doğranarak ilave edilir. Ayıklanıp doğranmış ebegümeci katılır. Hafif ateşte kendi suyu ile suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Ateşten alınırken karabiber ve maydanoz ile limon suyu katılır. İstenirse üzerine yağsız yoğurt konarak servis yapılır.


Isırgan yemeği ;

Malzemeler;

» 1 demet ısırgan
» 1 adet soğan
» 2 domates 
» 2 çorba kaşığı mısırözü yağı
» 1 fincan pirinç
» ½ limon
» 1 bardak su-tuz

Hazırlanışı: Soğan küçük kareler halinde doğranır. Yağda hafifçe pembeleştirilir. Domatesler küçük küçük doğranarak ilave edilir. Daha önce ayıklanıp suda bırakılmış ısırganlar doğranıp ilave edilir. Hafif ateşte pirinçle birlikte kendi suyu ile bir taşım pişirilir. Ateşten alınmadan önce limon suyu katılarak, istenirse üzerine yağsız yoğurt konarak servis yapılır.

Lahana çorbası ;

Malzemeler ;

» 1 kg kara lahana
» 3 adet soğan
» 2 orta boy domates
» 2 çorba kaşığı mısırözü yağı
» ½ limon
» 1lt su-tuz

Hazırlanışı:

Kabuğu soyulmuş domates küçük küçük doğranarak, yıkanıp doğranmış lahanalar ile yağda karıştırılır. Üzerine 1 lt su ilave edilir. İki soğanla birlikte kaynamaya bırakılır. Ateşten alınmadan, limon suyu ilave edilerek servis yapılır.

Kabak haşlaması ;

Malzemeler ;

» ½ kg kabak
» 2 diş sarımsak 
» 1 demet dereotu 
» ½ limon

Hazırlanışı:

Dilimler halinde kesilen ve haşlanan kabak, yarım limonun suyu, dövülmüş sarımsak ve ince ince kıyılmış dereotu ile karıştırılır, istenirse üzerine yağsız yoğurt ilave edilerek servis yapılır.


GENÇLEŞTİRİCİ BİTKİLERLE GÜZELLEŞİN

Güzelliğimize kalıcı çözümler getiren organik bitkilere olan rağbet artmaya devam ediyor. Yurt dışından ithal olduğu için fiyatları dolara ve euroya endeksli olarak artan cilt bakımı ürünlerinin yerini şimdilerde şifalı organik bitkiler  aldı. Güzelliğimiz için vazgeçilmez birer dost olan bu bitkileri evde de kolayca uygulayabiliriz. Bu karışımları düzenli kullandığınızda kısa zamanda cilt yapınızın gözle görülür ölçüde dirileştiğini ve canlandığını fark edeceksiniz.

Kırışıklık giderici-canlandırıcı maske

Balmumu
Hindistan cevizi
Kayısı yağı
Buğday yağı
Avokado yağı
E vitamini

Kırışıklık giderici ve canlandırıcı etkisinin ilk kullanımda dahi fark edildiği bir karışımdır.
İki çorba kaşığı bal mumu ve bir kaşık hindistan cevizi kısık ateşte benmari usulü (kaynayan suyun üzerine koyacağınız ayrı bir kapta) eritilir. İçerisine 3 damla buğday yağı, 2 damla E vitamini, 2 damla kayısı yağı, 3 damla avokado yağı ilave edilir. Sabah ve akşam temiz cilde dairesel masajla uygulanır.

Gözaltı maskesi

Arısütü
Polen
Bal
Kayısı yağı
Buğday yağı
 
Gözaltı torbaları ve kırışıklıkları için hazırlayacağımız bir karışımdır.
Arı sütü, polen ve bal karışımının içerisine 2 damla kayısı yağı, 2 damla buğday yağı ilave edilir. Sabah akşam bir mercimek tanesi büyüklüğünde dıştan içe doğru dairesel masaj yaparak sürülür. 15 dakika bekletilerek gülsuyu ile nemlendirilmiş bir pamukla kompres şeklinde temizlenir.

Normal-Karma ciltler için tonik

Papatya
Atkuyruğu
Biberiye
Lavanta
Limon yağı
 
Kısa zamanda sıkılaştırıcı ve onarıcı bir cilt toniğini elde etmek için hazırlayacağımız bir karışımdır. Bitkilerden birer tutam alınarak harmanlanır. Kaynamakta olan yarım lt. gül suyuna atılan bitkiler bir taşım kaynatılıp süzülür. Elde edilen tonik içerisine ılık haldeyken 3 damla limon yağı eklenir.
Mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
Sabah akşam nemli bir pamukla cilde uygulanır.

Yağlı ciltler için tonik

Kekik
Portakal yaprağı
Ebegümeci
Adaçayı
Biberiye yağı

Aşırı yağlanan ciltlerde cildin yağ dengesini sağlayan bir toniktir. Öncelikle 2 adet harman elde ediyoruz. Hem birinci hem de ikinci harman bitkilerden birer tutam alınarak elde edilir. Birinci harman yarım lt alkol yada kolonyanın içerisinde 48 saat bekletilir. Daha sonra bitkiler bir tülbentle süzülür ve kalan alkol saklanır. İkinci harman ise kaynamakta olan yarım lt gülsuyuna atılarak bir taşım kaynatılıp süzülür. İkinci harmandan elde edilen bu toniğe birinci harmandan elde edilen bir çorba kaşığı bitkisel alkol ve 2 damla biberiye yağı ilave edilir. Sabah akşam temiz cilde nemli bir pamukla uygulanır.
   
Sivilceli ciltler için

Talk pudrası
Kekik yağı

Sivilcelerinizin kısa zamanda kurumasına ve iyileşmesine yardımcı olan bir karışımdır. Bir küçük kaşık talk pudrasının üzerine yağlı cilt için hazırlanan bitkisel alkolden macun haline gelecek şekilde ilave edilir. Üzerine bir damla kekik yağı konur. Sabah akşam sadece sivilcelerin üzerine kulak çubuğu ile sürülür.

Lekeli ciltler için maske

Mısır unu
Papatya
Lavanta
Limon yağı

Lekeli ciltlerin kısa zamanda pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayan bir karışımdır.
Kaynamakta olan yarım lt gülsuyuna eşit ölçülerde 2 şer tutam atılan bitkiler bir taşım kaynatılıp süzülür. İki çorba kaşığı mısır unuyla macun haline gelecek şekilde karıştırılır. 3 damla limon yağı ilave edilir.
Göz altı bölgesi hariç olmak üzere temiz cilde uygulandıktan sonra 20 dk. bekletilir. Bir limon kabuğu ile dairesel hareketler yapılarak temizlenir. Daha önce hazırlanmış  tonik ile kompres yapılır. Bu maske haftada 2 kez uygulanmalıdır