Işık Görgün

BİTKİSEL TARİFLER



Bitkilerle Sağlık

KALBİMİZ ORGANİK BİTKİLERE EMANET

Bedenimizin dinamosu olan kalbimiz, dolaşım sisteminin merkezidir.
Oksijen ve besinleri vücuda dağıtmak için kanı atardamarlar vasıtası ile pompalar. Toplardamarlar kanı kalbe ve oradan da akciğerlere taşırlar.
Ancak yaşadığımız olaylar kalp hastalıklarını tetikler.
Kalp krizi, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız.
Organik bitkiler yaşadığımız sorunların en aza inmesine yardımcı olan tedavi edici bileşenleri ile kalp hastalıklarında da evimizin doğal eczanesi olarak bize şifa dağıtırlar. 
Ayrıca kalp bizim enerjimizin neredeyse tüm yükünü üstlenir. Neşe, sevgi, mutluluk duygularını temsil eder. Hüzün, mutsuzluk veya aşırı içe dönük bir yapıya sahip olduğumuzda kalp hastalıkları daha hızla aktive olmaya başlar.
İçimizde aşırı gerginlik veya şiddet hissettiğimizde hastalıklar fiziksel formda şekil kazanır. Enerjisel olarak kalbinizle kuracağınız ruhsal bağ hastalıklarınızın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

Kalbinizi rahatlatın

Kalp enerjinizi dengelemek için
-Her gün kendinizi yormadan nefes çalışmaları yapın
-Ellerinizi birbirine sürterek "bedenimdeki yaşam enerjisini harekete geçiriyorum" diyerek sağ elinizi kalbinizin üzerine koyun.
Zihninizden tüm benliğinizle kalbinizi hissetmeye çalışarak "kalbimi seviyorum ve şifalandırıyorum" cümlesini tekrar edin. 
   
Anason: Dövülmüş tohumları kalp çarpıntısına iyi gelir.
Bir su bardağı için ölçü 1 tatlı kaşığı olmak üzere kaynatılır. Tohumları da çiğneme yaparak günde 1 su bardağı içilir.

Melissa: Rahatlatıcı, sakinleştirici etkilidir.
Her su bardağı için ölçü 1tutam olmak üzere demleme yapılarak günde 1-2 su bardağı içilir.

Karabaş Otu: Uykusuzluk ve ritm düzensizliklerinde etkilidir.
Her su bardağı için ölçü 1tutam olmak üzere demleme yapılarak günde 1-2 su bardağı içilir.

Alıç: Kalp-damar fonksiyonlarını destekler. Kan basıncını dengeler.
Kalbi kuvvetlendirir. Spazmları azaltır. İdrar söktürücüdür. Çiçek ve yaprakları her su bardağı için ölçü 1 tutam olmak üzere demleme yapılarak günde 2 su bardağı içilir.

Nar: Kalbi korur.Damar tıkanıklıklarında etkilidir. Günde 1 su bardağı  nar suyunun özellikle damar sertliğine karşı etkisi olduğu bilinmektedir.


Kalp güçlendirici çay 1
Alıç  1 tutam
Melissa 1 tutam
Ihlamur 1 tutam

Verilen bitkiler harmanlanır. Her su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü olmak üzere günde 2 su bardağı demleme yapılarak içilir.

Kalp  güçlendirici çay 2
Zeytin yaprağı 1 tutam
Karabaş otu 1 tutam
Melissa 1tutam

Verilen bitkiler harmanlanır. Her su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü olmak üzere günde 2 su bardağı demleme yapılarak içilir.

Kalp güçlendirici çay 3
Enginar  1 tutam
Kedi otu 1 tutam
Kereviz yaprağı 1 tutam

Verilen bitkiler harmanlanır. Her su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü olmak üzere günde 1 su bardağı demleme yapılarak içilir.

Karaciğer sorunlarında organik bitkilerin gücü

Karaciğer vücudumuzun en önemli işlevlerinden birisine sahiptir
Bedenimizin ne kadar besine ihtiyaç duyduğuna ve ne kadar depolanması gerektiğine karar verir. Vücudun enerji için ihtiyaç duyacağı belirli vitaminleri şekeri depolar. İşlenmiş besinler önce karaciğer tarafından denetlenir Burada  herhangi bir zararlı madde vücudun diğer bölümlerine geçmeden önce filtrelenir.
Vücut toksinlerden arınır.

Karaciğer sorunlarının en önemli nedenleri dengesiz beslenme, yoğun ilaç kullanımı, alkol olarak bilinmektedir. Böylesi önemli görevlere sahip olan bu organımızda sarılık, siroz, karaciğer yetmezliği gibi sorunlar yaşadığımızda özellikle kullandığımız bitkilere çok dikkat etmeliyiz.

Organik bitkilerin karaciğer hastalıklarında çok önemli etkisi olduğu kaynaklarca da biliniyor. Halk arasında karaciğer için sıkça kullanılan enginar faydalarıyla bir  çoğumuzu mutlu ederken, tüm dünyada kabul gören organik bitki karışımlarıyla karaciğer hastalıklarının iyileşmesine destek olabiliriz.

Ayrıca bitkilerin yanı sıra farklı doğal terapi yöntemleri de karaciğerin enerji düzeyini dengeleyerek daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
Duygularımız bedenimizdeki hastalıkları belirler
Düşüncelerimiz bedeninizdeki koordinasyonu sağlamak üzere bizden alacağı olumlu yada olumsuz komutları bekler. Biz bu komutları doğru cümlelerle ve tereddütsüz vücudumuza  aktardığımızda hastalıklar yerini iyileşmeye birakır.Yani bedenimizdeki her organ bir duygumuzu ifade eder ve bizim düşüncelerimizden haberi vardır.

Öfke duygusu karaciğeri tetikler

Karaciğerin olumlu duygusu yumuşaklık, sakinlik iken olumsuz duygusu öfke olarak bilinir. Rengi ise yeşildir. Siz farkına varmadan öfke duygusunu içinizde barındırdığınızda ilk tepki karaciğerde ortaya çıkar. Çok dengeli ve iyi bir hayat yaşasanız bile eğer karaciğeriniz zarar görüyor ise aslında bu öfke enerjisinin fiziksel hale dönüşü diye düşünülebilir. Bu organımızın iyileşmesine yardımcı olabilmek için yeşil renk ile enerjisini dengeleyebiliriz.

Enerjinizi dengeleyin

Rahat bir ortamda  birkaç kez sakince derin nefesler alıp bırakın
Yeşil bir kristal, obje veya kumaşı karaciğeriniz üzerinde gezdirerek,
Ya da zihninizden yeşil rengi karaciğerinize gönderdiğinizi düşünerek  günde 3 defa olmak üzere en iyi duygularınızla, sevgiyle  "karaciğerimi yeşil ile şifalandırıyorum" cümlesini tekrar edin.
Bu işlemi yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra sadece karaciğerinizde değil tüm bedeninizde farklı bir rahatlık hissedeceksiniz.


Karaciğer dostu çay 1
Rezene tohumu 1 tatlı kaşığı
Hindiba 1 tutam
Kurt pençesi 1 tutam
Enginar 

Karaciğeri destekleyen bir karışımdır. Verilen  karışım harmanlanır.  Her su bardağı için bir çorba kaşığı ölçü olmak üzere kaynamakta olan suda demleme yapılarak günde 1 su bardağı içilir.

Karaciğer dostu çay 2
Lavanta 1 tutam
Kereviz yaprağı 1 tutam
Maydonoz yaprağı 1 tutam

Karaciğer sorunlarında etkili bir karışımdır. Verilen  karışım harmanlanır.  Her su bardağı için bir çorba kaşığı ölçü olmak üzere kaynamakta olan suda demleme yapılarak günde 1 su bardağı içilir.

Karaciğer dostu çay 3
Isırgan otu 1 tutam
Adaçayı 1 tutam
Şahtere 1 tutam

Karaciğerde etkili bir karışımdır. Verilen  karışım harmanlanır. Her su bardağı için bir çorba kaşığı ölçü olmak üzere kaynamakta olan suda demleme yapılarak günde 1 su bardağı içilir.

Ağrı ve uykusuzluk için çare bitkisel yağlarda 

Bitki yağları ile tedavi yüzyıllar öncesinde eski Mısır tıbbının temelini oluşturuyordu. Şimdilerde bu sistem, tüm dünyada Aromaterapi adı altında bir çok sorunda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Kokular (esansiyel yağlar) cilt yoluyla emilirler. Böylece uçucu elemanlar cilde derinlemesine nüfuz ederek bedenin rahatlamasına ve ağrıların azalmasına yardımcı olur. Şifalı bitkilerden sağlanan konsantre edilmiş bu kokulu yağlar ağrılar, uykusuzluk, stres, depresyon, akne, yanık, leke vb. birçok sorunda bizlere kalıcı çözümler sağlıyorlar.
Temel bitkisel yağlar kökler, saplar, yapraklar, çiçekler veya meyvelerden elde edilir. Hazırlanan karışımların, kişinin durumu göz önünde tutularak hazırlanması önemlidir. Esansiyel yağlar hücre düzeyinde canlandırıcı işlev görerek vücudun ritmini düzenler. Böylelikle kişinin bağışıklık sistemi kuvvetlenerek hastalıklara direnç oluşur. Kokulu yağların cilt ısısında olmaları emilimlerini kolaylaştırır. Genellikle masajı takiben sıcak kompres yapılır.
Kokulu bitkisel yağların hoş kokularının ruhsal olarak kişiye sağladığı rahatlık sayesinde stres, uykusuzluk ve ağrı sorunlarının büyük ölçüde düzene girdiği gözlemlenmektedir.

Aromaterapi yağları, vücuda beş değişik şekilde uygulanır

1. Su dolu banyo küvetine, yağ karışımından sadece birkaç damla damlatılır. Suyun içinde 10 dakika süreyle kalmak yeterli olur.
2. Kaynar su dolu kaba iki damla temel yağ damlatılarak buhar banyosu yapılır.
3. İki damla aromaterapi yağı temiz bir beze dökülüp, cilt üzerine kompres uygulanır.
4. Aromaterapi yağlarıyla vücuda masaj yapılır.
5. Sıcak su dolu bir kaba yağlar damlatılıp buharı solunur.

Lavanta yağı :

Kramplara karşı etkilidir. Kas tutulmalarını, romatizmal ağrıları önler, kan dolaşımını düzenler. Sinir sisteminde yatıştırıcı etkisi vardır. Kalp çarpıntılarında da kullanılır.

Kullanılışı:

1 çay bardağı suya 2-3 damla ilave edilerek günde 2-3 defa içilir. Özellikle ağrılı bölgelere dairesel masaj yapmak faydalıdır. Ayrıca banyo suyuna 10-15 damla ilave edilebilir.

Okaliptüs Yağı
 
Migren ağrılarında etkilidir. Ateş düşürücü ve sinüs açıcıdır. Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılır.

Kullanışı :

2 damla ökaliptus yağı 1 çay bardağı suya ilave edilerek günde 1 defa içilir.
Yarım çay bardağı susam yağına 3 damla okaliptus yağı karışımı masaj yapılarak uygulanır.
 
Nane yağı:

Baş ağrısını dindirir. Kas ağrılarına karşı ve sindirim sitemi üzerinde etkilidir. Kesik ve yaraların mikrop kapmasını önler.

Kullanışı:

2 damla nane yağı 1 su bardağı suya ilave edilerek günde 2 defa içilir.
Bir kesme şeker üzerine 2-3 damla nane yağı damlatılarak alınır. Sakinleştirici olarak yarım lt sıcak suyun içerisine 10 damla ilave edilerek buğu şeklinde solunur.

Limon yağı :

Stres, panik atak, depresyon, uykusuzluk tedavilerinde etkilidir. Terlemeyi arttıran limon yağı, idrar söktürücü ve kurt düşürücü olarak ta kullanılır.

Kullanışı:

2 damla limon yağı 1 su bardağı suya ilave günde edilerek günde 2 defa içilir.
Bir kesme şeker üzerine 2-3 damla nane yağı damlatılarak alınır.


Sigarayı bitkilerle en aza indirin

Sigara çoğunlukla hepimizin üzülünce ya da sevinince kendimize ortak ettiğimiz bir arkadaş gibidir.
Sigaranın 4000 in üzerinde zararlı kimyasal madde içerdiği bilinmektedir. Kanın oksijen taşıma kapasitesini düşüren sigara, ciltte erken yaşlanma ve nem kaybına neden oluyor.
Bütün bu olumsuz etkilerinin yanı sıra, kanser başta olmak üzere bir çok sağlık sorununa yol açan sigara tiryakiliğini bitkiler sayesinde azaltabilmek mümkün. Bitki karışımlarıyla önce içtiğimiz sigara adetini azaltabilir daha sonra da tamamen bırakabiliriz.
Sigarayı azaltabilmek için Bitki çayı 1 karışımının öğlen yemeğinden 1 saat önce 1 su bardağı demleme yapılarak içilmesi, Bitki çayı 2 karışımının ise akşam yemeğinden 1 saat sonra aynı şekilde içilmesi ve 2 aylık kür şeklinde devam edilmesi doğru olur. Nane yağı da gün içerisinde 1 kez solunuma yardımcı olarak alınabilir. 

Bitki çayı 1
1 tutam Karabaş otu
1 tutam Kantaron
1 tutam Hatmi

Sigara içme isteğinizin azalmasına yardımcı olacak bir karışımdır. Bitkiler harmanlanır. Her su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü olmak üzere yemekten önce demleme yapılarak içilir.

Bitki çayı 2
Isırgan otu 2 tutam
Melisa 1 tutam
Papatya 1 tutam

Kan temizleyen bir bitki karışımıdır. Verilen bitkiler harmanlanır.  Her su bardağı için 1 çorba kaşığı ölçü olmak üzere akşam yemeğinden 1 saat sonra demleme yapılarak içilir.


Nane yağı
1 çay bardağı su
7 damla nane yağı

Üst solunum yollarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Bir çay bardağı ılık suya 7 damla nane yağı ilave edilerek gün içerisinde 1 kez içilmelidir.


Bitkiler egzamaya deva oluyor

Çoğu zaman cildimizde görüntüleriyle bizleri rahatsız eden çeşitli deri hastalıkları ile uğraşıp dururuz. Bazen kaşıntıları ya da pul pul dökülüp su toplamaları, lekelere dönüşmeleri, kızarıklar gibi birçok problemi ile sedef ve egzama deri hastalıklarının başında gelir.

Bitkiler egzama hastalığında beklenenin üstünde neticeler vermektedir. Dahili olarak kişi stresten arındırıcı ve kan temizleyici bitki çayları ile desteklenmelidir. Bitki yağları ve ekstrelerinden hazırlanan pomat ve solüsyonlar da egzamanın iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Hazırlanan karışımların kür halinde düzenli bir biçimde kullanılması çok önemlidir.

Bu bitki kürü sırasında mutlaka B vitamini içeren sebze ve meyveler veya
B komplex vitamini ile takviye yapılmalıdır.

Egzama Solusyonu
Adaçayı   30gr
Portakal yaprağı  20gr
Şahtere   20gr
Civanperçemi  10gr
Gliserin  5gr

Yarım litre kaynamakta olan gülsuyunun içerisine konulan bitkiler bir taşım kaynatılarak süzülür. Ilık halde iken gliserin ilave edilir. Buzdolabında saklanmak  kaydıyla gün içinde 2-3 kez sorunlu bölgeye sürülür.

Egzama Pomadı
  
Vazelin   50gr
Saf ardıç katranı    5gr
Portakal yağı    5gr
Buğday yağı    5gr
Ceviz yağı    5 gr (5gr- 1çorba kaşığı)

Vazelin içerisine belirtilen yağ miktarları yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır. Elde edilen karışım buzdolabında saklanmalıdır. Gün içinde 2-3 kez egzama solusyonundan sonra sorunlu bölgeye uygulanmalıdır

Egzama çayı

Isırgan otu   50 gr
Şahtere   10 gr
Civanperçemi  10 gr
Ebegümeci   20 gr
Melisa   20 gr

Verilen bitkiler harmanlanarak cam bir kavanoz içerisine konur. Her bir su bardağı için bir çorba kaşığı ölçü olmak üzere demleme yapılarak 2 su bardağı yemeklerden bir saat önce içilmelidir.